Lubrikační gel neboli lubrikant je gelová tekutina, která se v sexuální oblasti používá nejčastěji na zvlhčování vagíny, při masturbaci, nebo při používání sexuálních hraček. Takový lubrikační gel může vnést do ložnice nový rozměr milování, či pomoct při vaginální suchosti, která sex značně stěžuje a znepříjemňuje. Většina lidí má problém o tomto tématu mluvit – ať už ze všeobecného studu mluvit, nebo mají pocit, že se ztrapní před ostatními kvůli suchosti či problémům v důsledku špatného výběru gelů.

Používají se různé alternativy. Asi nejběžnější alternativou jsou sliny – říkáte si, co je na nich špatného? Ačkoli vám může připadat, že se jedná o nejlepší přírodní alternativu, opak je pravdou a mohou způsobit ne jednu nepříjemnost počínaje kvasinkovou infekcí. Ve slinách se nachází mnoho dobrých, ale i špatných bakterií, které mohou narušit rovnováhu ve vaší pochvě, ale i v močové trubici v penisu vašeho partnera. Obzvláště pak, když vás trápí nachlazení, nebo bolest v krku. Slinami můžete přenést i opar, který máte na ústech. Navíc sliny také rychle vysychají a musíte zvlhčovat častěji. Takže sliny bychom měli ideálně úplně vynechat. Jinou alternativou jsou také různé druhy kuchyňských olejů. Lidé jsou různí a někomu nedělá problém použití řepkového, slunečnicového nebo olivového oleje.

Já osobně bych po nich ale raději nesáhla – oleje jsou sice přírodní, ale pokud nekoupíte bio olej, může obsahovat nejrůznější konzervanty a další chemické látky požívané při zpracování. Navíc takový olivový olej na pohlavních orgánech může vytvořit nelibý zápach. Rostlinné oleje také citlivější ženě nemusí rovněž prospívat na poševní sliznici, kde dojde ke změně pH a přílišné mastnotě. Z tohoto výběru se jeví jako nejlepší adept bio kokosový olej, který je mírně a příjemně aromatický a šetrný k pokožce. Kokosový olej navíc hydratuje a je antibakteriální. Kámen úrazu olejů je použití s latexovým kondomem – prezervativy z latexu se totiž pod vlivem oleje nenápadně rozpouštějí a zvyšují tak riziko roztržení a propustnosti.

Rozhodně se vyhněte vazelíně a dětským olejíčkům. Pokud si myslíte, že když jsou dobré pro novorozence, tak není důvod se obávat, pak jste na omylu. Vazelína se tváří jako čistý neškodný kamarád, ale ve skutečnosti se vyrábí na bázi ropného oleje a v pochvě často způsobuje infekce. Stejně tak dětské oleje – kromě neblahého vlivu na prezervativ způsobuje kvasinkové infekce díky vysoké mastnotě a typu oleje, který je pro tuto oblast využíván. To víte, dětská pokožka je úplně jiná než u dospělého, navíc je na vzduchu, což se o naší jeskyňce říci nedá.

Přejdeme-li ke klasickým lubrikačním gelům, které jsou dostupné v obchodech a e-shopech, najdeme zde 3 druhy gelů: lubrikanty na vodní, olejové nebo silikonové bázi. Při výběru gelu bychom si měli dávat na složení, obzvláště pak ti citlivější z nás. Mnoho komerčních lubrikantů, které koupíte hlavně v obchodech s potravinami nebo benzínových pumpách, obsahují parabeny, spermicidy či PEG-40, které způsobují podráždění poševní sliznice a vyrážky na intimních partiích. Výhoda lubrikačních gelů na bázi vody je především jejich rozmanitost z hlediska nejrůznějších aromat a příchutí, díky tomu, že jsou nejvíce rozšířené. Také jejich cena. Ovšem na úkor ceny je nevýhoda, že rychleji vysychají a spotřebujete jej o mnoho více. Pokud máte u lubrikantu na vodní bázi problém s tím, že máte pocit, že lepí, nebo vás dokonce štípe – rozhodně sáhněte po silikonovém lubrikačním gelu. Silikonové lubrikanty jsou na první pohled o dost dražší, kouzlo je ale v tom, že vzhledem k tomu že nevysychají, jejich spotřeba je při styku minimální. Stačí kapička, kterou rozetřete po vagíně, penisu nebo nějakém pěkném vibrátoru a lubrikant vytvoří krásný hebký a klouzavý film.

Jste zastánce, přírodní kosmetiky, a i v sexu se chcete držet svého kopyta? Není problém. Na českém trhu je dostupný bohatý výběr organických lubrikačních gelů. Vyrábí se přírodní lubrikanty, které jsou vhodné pro použití s kondomem i bez. Některé z nich najdete i na našem e-shopu.